Women in architecture | Cele 6 arhitecte care au câștigat Pritzker Architecture Prize

Premiul Pritzker este cea mai importantă distincție în domeniul arhitecturii și se acordă unui arhitect în viață ale cărui proiecte “au adus contribuții consistente și semnificative umanității prin arta arhitecturii”. Premiul, fondat în 1979 de Jay Pritzker prin Fundația Hyatt, se acordă anual unor persoane remarcabile, și nu birourilor de arhitectură, fiind prima oară câștigat de arhitectul american Philip Johnson.

Arhitectura, ca domeniu al artei, științei și ingineriei, a fost mult timp dominată de bărbați. Conform unui studiu realizat de New York Times, în Statele Unite ale Americii femeile reprezintă 25% dintre arhitecții cu drept de practică, iar la nivel mondial conduc doar trei dintre primele 100 de birouri de arhitectură din lume. Mulți dintre cei care construiesc însă o lume mai bună, incluzivă, au fost, sunt și vor fi femei.

De aceea vom pune accent pe realizările unice ale celor șase arhitecte care au avut un impact major în arhitectură și care au primit premiul Pritzker pentru proiectele lor.

Zaha Hadid (2004)

Zaha Hadid a fost prima femeie care a câștigat Premiul Pritzker în 2004, iar stilul ei de a face arhitectură i-a câștigat locul între cei mai influenți arhitecți contemporani. Născută în Baghdad, în 1950, Hadid a studiat arhitectura la Londra înainte să își deschidă propria firmă în 1980. Proiectele sale ies în evidență prin formele organice și utilizarea inovatoare a materialelor, printre cele mai cunoscute fiind Centrul de Arte Heydar Aliyev din Baku, Guangzhou Opera House, Muzeul MAXXI din Roma și Centrul de Artă Contemporană din Cincinnati.

zahahadidbystevedouble forweb 0272 583x583 1

Zaha Hadid Architects

Viziunea ei a redefinit arhitectura în secolul al XXI-lea, Zaha Hadid Architects fiind unul dintre cele mai creative și cunoscute birouri de arhitectură din ultimii 40 de ani.

Zaha Hadid a căutat constant să depășească limitele arhitecturii, experimentând noi concepte spațiale și geometrice, iar proiectele ei au acoperit toate domeniile artistice, de la scară urbană, la design de interior, de mobilier sau de modă. În paralel cu arhitectura, Hadid a continuat să fie implicată in mediul academic, ca titular sau profesor invitat la Harvard, Yale sau la Universitatea de Arte Vizuale din Hamburg.

sydney modern sanaa 6 min
Sydney Modern Museum, Sydney, Australia, SANAA, 2022 © Iwan Baan | Archdaily

Kazuyo Sejima (2010)

Kazuyo Sejima a fost a doua femeie care a câștigat Premiul Pritzker în 2010, alături de partenerul ei Ryue Nishizawa. Cei doi au fondat firma de arhitectură, SANAA, în Tokyo în 1995, iar munca lor este recunoscută pentru estetica minimalistă și utilizarea inovatoare a spațiului.

Născută în Japonia, Kazuyo Sejima a studiat arhitectura la Japan Women’s University și a început să lucreze în biroul de arhitectură al lui Toyo Ito. În 1992 a fost numită Tânărul Arhitect al Anului în Japonia de Japan Instititute of Architects. Printre proiectele sale celebre se numără Muzeul Louvre Lens din Franța, Serpentine Pavilion din Londra, Clădirea Christian Dior din Tokyo sau Noul Muzeu de Artă Contemporană din New York.

SANAA Team min

SANAA

Înființat de Kazuyo Sejima și Ryue Nishizawa în 1995, biroul japonez de arhitectură SANAA a devenit unul din principalii actori de pe scena arhitecturală din secolul al XXI-lea.

Arhitectura lui Sejima se diferențiază prin simplitate și prin eleganță, fiind apreciată prin numeroase premii de-a lungul carierei sale. Arhitecta s-a implicat în mediul academic, ca profesor la Princeton, Universitatea Politehnică din Lausanne sau Universitatea Keio din Tokyo și a susținăt puternic creșterea reprezentării femeilor în arhitectură.

av imagen min
Les Cols Pavilions, Girona, Spania, RCR Arquitectes, 2005 © Eugeni Pons

Carme Pigem (2017)

Carme Pigem, Rafael Aranda și Ramon Vilalta au fost primii arhitecți spanioli care au câștigat premiul Pritzker și sunt cofondatorii firmei de arhitectură RCR Arquitectes. Proiectele lor sunt cunoscute pentru utilizarea creativă a texturilor și a luminii, precum și pentru modul în care se integrează în context. Succesul lor a început cu câștigarea în 1988 a unei competiții organizate de Ministerul spaniol de Lucrări Publice și Urbanism pentru proiectarea unui far în Punta Aldea. Accentul pe esența tipologiei și pe sustenabilitate se păstrează și în următoarele lor proiecte, multe dintre ele în Catalunia.

RCR Arquitectes min

RCR Arquitectes

Fondat de Rafael Aranda, Carme Pigem și Ramon Vilalta, RCR Arquitectes este un birou spaniol de arhitectură ale cărui proiecte sunt rezultatul unui dialog intensiv între arhitectură și peisaj.

Printre cele mai cunoscute clădiri ale arhitectei se numără La Cuisine Art Center din Franța, restaurantul Les Cols Pavellons și Muzeul Soulages din Spania.

Brunetti DSCN1163 min
Universita Luigi Bocconi, Milano, Italia, Grafton Architects, 2008 © Frederico Brunetti

Yvonne Farrell & Shelley McNamara (2018)

Yvonne Farrell este o arhitectă irlandeză și co-fondatoare a firmei de arhitectură Grafton Architects, alături de Shelley McNamara. Lucrările sale sunt cunoscute pentru sustenabilitate, pentru atenția acordată detaliilor și pentru modul în care acestea sunt adaptate nevoilor celor care le locuiesc. Portofoliul lor include o varietate de proiecte, de la clădiri publice, la școli și clădiri rezidențiale

Yvonne Farrell Shelley McNamara min 1

Grafton Architects

Grafton Architects este un birou internațional de arhitectură cu sediul în Dublin. De la Milford la Milano și de la Londra la Lima, proiectele lor se integrează perfect în contextul și cultura locală. 

Arhitectura lor este apreciată pentru utilizarea inovativă a materialelor și pentru abilitatea de a crea spații atât funcționale cât și deosebite. Câștigarea premiului Pritzker marchează contribuțiile extraordinare în domeniul arhitecturii, dar și faptul că cele două arhitecte sunt o inspirație pentru viitoarele generații. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără Universitatea Luigi Bocconi din Milano, Universitatea de Tehnologie și Design din Lima și Solstice Arts Centre din Navan.

GRP 150220 ©PR MG 0222 bd min
Transformation de 530 logements, bâtiments G, H, I, Bordeaux, Franța, Lacaton & Vassal, 2017 © Philippe Ruault | Archdaily

Anne Lacaton (2021)

Anne Lacaton este o arhitectă din Franța și cofondatoare a firmei de arhitectură Lacaton & Vassal, alături de Jean-Philippe Vassal. Este apreciată la nivel internațional pentru abordarea inovatoare în arhitectură, care pune accent pe durabilitate, accesibilitate și responsabilitate sociale.

Biroul de arhitectură Lacaton & Vassal a reabilitat o serie de proiecte de locuințe publice, care prioritizează reconversia funcțională și îmbunătățirea structurilor existente, mai degrabă decât demolările și reconstrucția. Această abordare a dus nu numai la soluții mai durabile și mai rentabile, ci și la condiții de viață mai bune pentru rezidenți.

Lacaton Vassal Team min

lacaton & vassal

Biroul de arhitectură Lacaton & Vassal regândește conceptul de sustenabilitate în proiectele sale de locuințe private sau sociale, de instituții academice sau culturale și de spații publice.

Unul dintre cele mai notabile proiecte ale arhitectei este transformarea unui complex de locuințe degradate din Bordeaux, Franța. În loc să dărâme complexul, Lacaton și echipa ei au ales să adauge balcoane spațioase care aduc lumină naturală în fiecare apartament, dublând efectiv spațiul util pentru fiecare unitate de locuit și menținând în același timp accesibilitatea locuinței.

Proiectul a fost lăudat pe scară largă pentru accentul pus pe durabilitate și echitate socială și a devenit un model pentru proiectele de reabilitare a locuințelor la prețuri accesibile din întreaga lume. Proiectul lui Anne Lacaton a demonstrat impactul puternic pe care arhitectura îl poate avea în rezolvarea problemelor sociale și de mediu și i-a câștigat un loc binemeritat printre cei mai influenți arhitecți contemporani.

River and Rowing Museum 1 min
River and Rowing Museum, Henley-on-Thames, UK, David Chipperfield Architects, 1998 © Richard Bryant | Arcaid

Laureatul premiului Pritzker 2023 | Sir David Alan Chipperfield

Sir David Alan Chipperfield este un arhitect britanic, care a primit prestigiosul Premiu Pritzker în 2023. Născut la Londra în 1953, a studiat arhitectura la Kingston School of Art și la Architectural Association School of Architecture din Londra, înainte de a-și înființa propriul birou de arhitectură, David Chipperfield Architects, în 1985. De atunci, el a proiectat numeroase clădiri notabile, inclusiv Muzeul River and Rowing din Henley-on-Thames, Neues Museum din Berlin și Muzeul de Artă Saint Louis din Missouri.

I think good architecture provides a setting, it’s there and it’s not there. Like all things that have great meaning, they’re both foreground and background, and I’m not so fascinated by foreground all the time. Architecture is something which can intensify and support and help our rituals and our lives. The experiences in life that I gravitate toward and enjoy most are when normal things have been made special as opposed to where everything is about the special.

David Chipperfield min

David Chipperfield Architects

Arhitectul britanic Sir David Chipperfield este una dintre cele mai cunoscute figuri din arhitectura contemporană. Consideră că arhitectura nu este independentă de peisaj, ci condiția pentru înțelegerea și valorificarea acestuia.

Una dintre caracteristicile definitorii ale lui Chipperfield ca arhitect este angajamentul de a crea clădiri care sunt adaptate la contextul în care se află. Această abordare este evidentă în proiectele sale, care ies în evidență prin forme simple, elegante și o atenție deosebită la materiale, lumină și scară. Chipperfield a fost, de asemenea, recunoscut pentru contribuțiile sale la școala de arhitectură, fiind profesor la Universitatea din Stuttgart și profesor invitat la alte universități.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter

Primești pe e-mail doar ce te interesează

Software în ofertă

Este timpul să lucrezi cu cea mai nouă versiune Allplan. Alege una din ofertele la upgrade sau la licențe permanente. Până pe 15 decembrie.