BIM și CAD reprezintă două abordări fundamental diferite ale proiectării și ale modului în care este creată toată documentația de proiect. Trecerea la BIM nu înseamnă doar schimbarea programului software în care lucrezi, ci un mod de lucru complet nou cu standarde proprii și numeroase avantaje. Înainte să treci de la CAD la BIM, citește mai jos care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont.
1. Află ce presupune tranziția la BIM
Să schimbi modul de lucru din întregul birou nu este simplu, în principiu pentru ca nu înseamnă doar schimbarea programelor de arhitectură. Modifici totul în modul de funcționare a firmei. Angajații au nevoie de training care poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, iar clienții trebuie anunțați cum funcționează noul proces. Colaborarea cu partenerii de proiectare și alți stakeholderi se schimbă și ea.
Pe scurt, vei avea nevoie de niște luni de zile pentru a implementa modul de lucru BIM în firma ta – de la programe la standarde și metodologie. Vei întâmpina pe parcurs o serie de provocări – pe de-o parte vei vedea cum noul software îți salvează timp, pe de altă parte vei lucra mai lent până înveți să-l folosești eficient. Să treci de la CAD la BIM este un test al răbdării care dă rezultate extraordinare în timp și este bine să știi ce presupune înainte să începi.
2. Verifică-ți programul
Planificarea este extrem de importantă când vrei să faci o schimbare majoră în firmă. Dacă decizi să treci la BIM într-o perioadă aglomerată, procesul va fi dificil și vei pune presiune pe cei implicați – toți vor avea de lucrat la proiecte și de învățat un software nou simultan.
Tranziția la BIM este un proces de durată. Verifică programul de activități și graficul de predări și găsește o perioadă potrivită pentru a încerca lucruri noi – poate fi după încheierea unor proiecte mari sau atunci când nu ai proiecte noi. Dedică timpul liber training-ului și înțelegerii noului mod de lucru.
3. Începe cu proiecte mici
Este aproape imposibil să schimbi modul de lucru dintr-o firmă întreagă de la CAD la BIM peste noapte. Tranziția de la un tip de proiectare la altul va genera în primă fază o serie de probleme care se pot traduce în depășiri de costuri sau de termene de predare. Vei avea nevoie de o perioadă pentru a stăpâni un software BIM și pentru a învăța cele mai eficiente practici de lucru. Timp în care vei face și greșeli.
De aceea este o idee bună să începi cu proiect pilot. Poate ai un client vechi care este interesat de BIM sau poate ai un proiect mic cu deadline-uri mai relaxate care îți permite să experimentezi. Oricare din variante este bună dacă îți permite să înțelegi noul mod de a lucra și de a colabora, iar pe măsură ce capeți experiență poți transfera toate cunoștințele la proiecte complexe.
4. Fii atent la ce și cum modelezi
Trecerea de la CAD la BIM presupune schimbarea soft-ului în care lucrezi – poți de exemplu să treci de la AutoCAD la Allplan 2021. Pe măsură ce înveți să folosești noul software vei descoperi o mulțime de funcții pe care vei fi tentat să le încerci.
Să creezi din start modele, detalii și planșe foarte complexe poate duce la pierdere de timp, când cel mai important avantaj BIM este chiar eficiența. Încearcă în primă fază să găsești un echilibru între ceea ce este cu adevărat important și toate lucrurile pe care vrei să le realizezi și să le detaliezi pentru proiectul final.
5. Planifică înainte să modelezi
Vei vedea un lucru când începi să folosești un software BIM – este mult mai detaliat și mai complex decât un program CAD. Poți începe să modelezi direct desigur, dar asta nu este Building Information Modeling.
BIM este despre colaborare și despre modele inteligente (încărcate cu informații). Poți beneficia din plin de aceste avantaje, dar este cu atât mai simplu când planifici înainte de a începe proiectarea. Sunt câteva lucruri la care trebuie să te gândești:
- Ce tip de modele vrei să creezi?
- Cât de detaliate și de complexe vor fi?
- Vrei să partajezi modelele cu beneficiarul?
- Câți oameni vor lucra în același software la un proiect?
- Ce rol are fiecare persoană? Ce permisiuni va avea?
- Cum vei organiza toate modelele, piesele desenate, rapoartele?
Un software BIM presupune un management clar și transparent. Nu lucrezi independent de ceilalți, ci pe un model și o bază de date comune, prin urmare orice modificare faci se reflectă în munca partenerilor de proiect. Ca lucrurile să meargă bine, toți trebuie să fie pe aceeași pagină de-a lungul întregului proces de proiectare.
6. Odată ce ai început să lucrezi BIM, nu te mai întoarce la CAD
Să schimbi complet modul de lucru poate fi frustrant, pentru tine și/sau pentru echipa ta și vor fi multe momente în care vei avea senzația că totul va merge mai rapid dacă faci lucrurile cum erai obișnuit.
Ceea ce este adevărat – dar doar pentru proiectul la care lucrezi în momentul respectiv. Dacă revii la CAD, timpul investit în învățarea unui nou soft și a unui nou mod de lucru va fi pierdut. Dar mai ales vei pierde toate avantajele care vin la finalul procesului de învățare.
Cu BIM te reinventezi, dar nu trebuie să pornești de la zero. Folosește experiența altora pentru a face tranziția mai ușoară.
Să luăm modelul CAD ca exemplu. Poți să generezi automat listele de cantități sau să faci simulări de costuri? Îl poți importa într-un software de certificare energetică? Cât de mult îți ia să faci modificările în proiect? Poți detecta coliziuni între componente (mai ales cele de la specializări diferite)? Cât de ușor este pentru beneficiar să înțeleagă proiectul?
Toate acestea sunt lucruri pe care le poți face cu un software BIM. Îți permite să creezi modele detaliate, cu mult mai puține erori care înseamnă reduceri de timp și costuri de la proiectare până la execuție.
7. Înțelege că orice parte dintr-un model BIM este conectată cu alta
Când lucrezi BIM orice schimbare a modelului are un efect asupra celorlalte elemente din baza comună de date. De exemplu, o modificare a înălțimii unui etaj va schimba cotele absolute pentru celelalte etaje și piesele desenate generate din model.
Dacă ești obișnuit să lucrezi cu desene individuale, pe care le modifici separat la fiecare schimbare din proiect, este ușor să nu ții cont de felul în care funcționează un model BIM. În situația de mai sus, ai schimba înălțimea într-o secțiune și apoi, manual, ai modifica toate celelalte piese desenate. Este mult de muncă și trebuie să fii foarte atent ca la final toată documentația să fie corelată. Lucru pe care un software BIM îl face automat pentru tine.
Când lucrezi BIM orice schimbare a modelului are un efect asupra celorlalte elemente din baza comună de date. De exemplu, o modificare a înălțimii unui etaj va schimba cotele absolute pentru celelalte etaje și piesele desenate generate din model.
Dacă ești obișnuit să lucrezi cu desene individuale, pe care le modifici separat la fiecare schimbare din proiect, este ușor să nu ții cont de felul în care funcționează un model BIM. În situația de mai sus, ai schimba înălțimea într-o secțiune și apoi, manual, ai modifica toate celelalte piese desenate. Este mult de muncă și trebuie să fii foarte atent ca la final toată documentația să fie corelată. Lucru pe care un software BIM îl face automat pentru tine.
Problemele apar dacă uiți de faptul că într-un proiect BIM totul este conectat cu altceva. Poate vrei să încerci o idee nouă și te apuci direct de modificări, fără să îți dai seama că tot modelul se schimbă, nu doar desenul pe care lucrezi. De aceea este important să înțelegi din start cum funcționează BIM, cum sunt legate elementele de desene și desenele de structura clădirii, cum se generează vederi sau secțiuni și cum să lucrezi cu desene individuale când ai nevoie să experimentezi ceva.
8. Discută cu ceilalți parteneri de proiectare și cu clienții
Înainte de o schimbare majoră a modului de lucru în birou este important să vorbești cu toți cei asupra cărora va avea un impact. Angajații vor avea nevoie să înțeleagă care sunt motivele pentru care treci de la CAD la BIM și vor avea nevoie de training specializat. Un software învățat corect de la început scutește multe probleme ulterioare, iar cursurile te ajută să înveți gradual tot ceea îți trebuie pentru proiectele tale. Dacă pornești de la un proiect simplu până stăpânești principiile de funcționare și apoi continui cu cele complexe și foarte detaliate, curba de învățare nu va mai părea abruptă și vei evita momente frustrante.
Când lucrezi BIM, clientul are un rol activ în cadrul proiectului, de aceea este important să îl informezi din timp despre trecerea de la CAD la BIM. Fii sincer cu clienții în legătură cu obiectivele pe care le ai și explică-le clar de ce ai nevoie de la ei pentru ca lucrurile să funcționeze bine. Avantajele pentru clienți sunt semnificative și tranziția va fi cu atât mai simplă dacă sunteți toți pe aceeași pagină.
Orice schimbare presupune un stres. Dacă anunți clienții din timp despre ce presupune modul de lucru BIM și care sunt avantajele lui, nu vei pierde încrederea lor și colaborarea va fi mult mai eficientă.
9. Ia deciziile împreună cu experții în BIM
Amintește-ți că nu ești singur în tot acest proces de schimbare. Este nevoie de training pentru a învăța rapid să lucrezi corect și pentru a gestiona proiectele conform standardului de birou. Cu ajutorul unui consultant în Building Information Modeling tranziția de la CAD la BIM va fi mult mai simplă.
Vei afla de la un expert BIM nu numai cum să lucrezi ci și lucrurile specifice BIM de care trebuie să ții cont sau de problemele care pot apărea și cum să le depășești. Vei ști cum să planifici proiectarea de la concept până la execuție și vei avea astfel timp să te concentrezi pe noul mod de lucru decât pe implementarea lui.
Cu BIM te reinventezi, dar nu trebuie să pornești de la zero. Folosește experiența altora pentru a face tranziția mai ușoară.