Concurs CELCO | Casa NZEB, sustenabilă și modernă

CELCO, lider național în domeniul producției de BCA, în parteneriat cu ALLBIM NET, organizează în perioada 10 iulie – 09 august 2024, concursul Casa NZEB, sustenabilă și modernă. Concursul se adresează studenților din orice an de studiu, de la facultățile din domeniul arhitecturii, urbanismului și construcțiilor, care participă la evenimentul The BIM Challenge în perioada 1-7 septembrie 2024.

Pentru realizarea proiectului vă recomandăm să utilizați informațiile prezentate în cadrul cursului Allplan – Primii pași în BIM. Pentru accesarea cursurilor de pe platforma educațională cursuri.online, trebuie să creați un cont nou și să selectați butonul Accesează Conținut.

Asistenti CELCO Allplan 2024

Despre concurs

Scopul concursului este de a proiecta casa NZEB, sustenabilă și modernă cu ajutorul soluțiilor oferite de compania CELCO. Soluțiile pentru BCA și termoizolația Izomineral CELCO sunt accesibile în ultima versiune Allplan 2024, sub forma unor asistenți.

Digitalizarea este un element central în strategia CELCO de a promova inovația și sustenabilitatea în construcții. Prin adoptarea tehnologiilor avansate precum BIM, CELCO își propune să optimizeze procesele de proiectare și construcție, reducând astfel risipa de materiale și resurse. Modelele BIM permit simulări precise și analiza performanței energetice a clădirilor înainte de construcție, ceea ce duce la clădiri mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Produsele CELCO, cunoscute pentru proprietățile lor excelente de termoizolație și eficiență energetică, sunt acum mai ușor de integrat în proiectele care vizează certificări verzi și standarde ridicate de sustenabilitate.

Biblioteca BIM CELCO este compusă din fișiere tip *.IFC pentru fiecare tip de BCA si termoizolație CELCO, cu grosimi, conductivitate termică, rezistență la compresiune, mod de ambalare, preț estimativ. Astfel aveți acces la toate produsele CELCO de zidărie si termoizolație (Standard, Megaterm, Megaterm Plus, Superblock, Structoterm, Izomineral), cu atributele lor specifice, pregătite pentru a fi incluse în proiectele NZEB (nearly zero energy building).

Ce este o clădire NZEB (nearly zero energy building)?

Aceasta este o clădire cu o „performanță energetică foarte ridicată […] unde necesarul de energie aproape egal cu zero sau foarte scăzut ar trebui să fie acoperit, într-o foarte mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere”. Rmin (rezistența termică minimă) trebuie să fie ≥ 4 m2K/W.

Performanța energetică este aici definită „ca fiind cantitatea de energie necesară pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei utilizări tipice a clădirii, care include, între altele, energia utilizată pentru încălzire, răcire, ventilație, apă caldă și iluminat” – vezi sursă 

1. Cerințele proiectului

  • Software utilizat: Allplan 2024
  • Realizează o construcție cu regim de înălțime P+1, suprafață între 80 – 200 mp (amprenta la sol)
  • Utilizează exclusiv soluțiile CELCO pentru zidărie și termoizolație, prezente în cadrul Asistentului CELCO din Allplan 2024
  • Înainte de predare, proiectul se va redenumi obligatoriu direct din Allplan sub următoarea formă: Nume_Prenume_Titlu proiect

2. Modelul de Arhitectură realizat în Allplan va include:

Pentru fiecare cerință regăsiți un link către materiale video explicative

  • Organizarea modelului pe Structură de Clădire
  • Axele realizate cu ajutorul funcției Axe Ortogonale
  • Elementele de arhitectură care alcătuiesc Planul Parterului și al Etajului 1:
    • pereţi, stâlpi, grinzi
    • goluri de uşă şi de fereastră + smart-part-urile corespunzătoare fiecărui gol
    • camerele definite cu toate finisajele aferente
    • cel puțin o scară
    • planșeu dintre Parter și Etaj 1
  • Cote plan
  • Acoperiș șarpantă / terasă / acoperiș verde (la alegere)
  • Plan de situație ( se pot utiliza, la alegere, funcții precum MDT, placă, GIS Connector, Conectorul de Conținut, elemente macro 3D din Bibliotecă)
  • Mobilare interioară a clădirii și amenajare exterioară a parcelei cu elemente 3D din Bibliotecă sau generate cu Conectorul de Conținut
  • Indicarea unor soluții pentru energie din surse regenerabile, folosind Biblioteca de elemente 3D sau Conectorul de Conținut (pentru accesarea de elemente 3D)
  • Cel puțin 1 secțiune cotată – Nu se va utiliza vegetație 3D – Fiecare secțiune/vedere se va salva pe un desen separat
  • Cel puțin 1 vedere cotată, cu elemente de anturaj 2D – Nu se va utiliza vegetație 3D – Fiecare secțiune/vedere se va salva pe un desen separat
  • Cel puțin o imagine de prezentare (randare) care va fi introdusă pe planșă
  • O planșă separată format A1 care conține: plan cotat, cel puțin 1 secțiune cotată, cel puțin 1 vedere cotată, randare/randări, titlu planșă. Se va urmări ca toate elementele cerute să fie prezente pe planșă și ca planșa să prezinte o compoziție și o exprimare grafică în manieră sugestivă și personală.

3. Evaluarea construcției

Liste de cantități

Vă rugăm să interogați modelul clădirii prin extragerea unui raport de cantități pentru materiale CELCO și să salvați rezultatul în cadrul unui desen separat, dar și în format PDF. Pentru extragerea cantităților se vor folosi rapoartele din cadrul versiunii Allplan 2024 din folderul Reports Standard/Lucrari/Zidarie/ ce au în denumire numele CELCO.

Costuri

În cadrul procesului de construire, costul final al construcției este unul din subiectele cele mai importante. În acest scop vă rugam ca, după finalizarea modelului 3D, să folosiți indicatorul automat de costuri din cadrul programului pentru a afla valoarea totală a construcției propuse. Realizați un screenshot cu rezultatul acestei interogări si adăugați-l într-un desen liber din cadrul proiectului.

Rezistențe termice

Soluția aleasă pentru pereții clădirii trebuie să îndeplinească valoarea rezistenței termice (R) de minim 4 [m2K/W]. Această rezistență se va calcula manual, folosind formula de mai jos, iar valoarea obținută se va regăsi și pe planșa de prezentare.

Rmin=d/λ [m2K/W], unde:

d – grosimea materialului [m] (se ia din proiectul de arhitectură)
λ – conductivitatea termică [W/mK] (se ia din fișa tehnică a produsului)

Fișele tehnice ale produselor CELCO se găsesc aici. Un exemplu de calcul pentru calculul Rezistenței termice se găsește în pagina 19 a documentului care conține fișele tehnice.

pexels jeshoots 238118 min

4. Predare

Pentru înscrierea în concurs și predarea proiectului, completați formularul de mai jos, unde veți încărca o arhivă .zip care va conține:

  • Proiectul complet realizat în Allplan, salvat în format .zip (Creare back-up proiect), denumit Nume_prenume_Titlu proiect
  • O planșă A1 în format PDF realizată în Allplan, denumită: Nume_prenume_Titlu proiect
  • Raport cantități CELCO generat în format .pdf

Deadline predare: vineri, 09 august 2024, ora 23:00

5. Criterii de evaluare

Aspecte tehnice

  • Proiectarea în Allplan
  • Utilizarea exclusivă a soluțiilor CELCO pentru zidărie și termoizolație, prezente în cadrul Asistentului CELCO din Allplan 2024
  • Respectarea cerințelor din temă (model de arhitectură complet, generarea listelor de cantități și costuri, vederi, secțiuni, imagini de prezentare, planșa de prezentare)

Sustenabilitate și NZEB

  • Utilizarea eficientă a soluțiilor BCA și termoizolație Izomineral CELCO în proiectarea clădirii, ceea ce se va demonstra prin Evaluarea construcției cu ajutorul Listei de cantități și a Devizului de costuri
  • Respectarea standardelor NZEB – calcul rezistențe termice, R zidărie ≥ 4m2K/W
  • Integrarea surselor de energie regenerabilă

Soluția arhitecturală

  • Originalitatea și creativitatea soluției de arhitectură
  • Abordarea unor de teme de design actuale (design incluziv, utilizarea soluțiilor inteligente de automatizare a clădirii, ș.a.)

Prezentarea proiectului

  • Calitatea prezentării proiectului (claritate și lizibilitate, prezența cotelor și a indicațiilor, etc)
  • Exprimarea grafică în manieră sugestivă și personală a planșei de prezentare

6. Juriu

Juriul concursului este format din reprezentanți ai CELCO, OAR și ALLBIM NET.

7. Premii

Premiul 1: 1000 RON
Premiul 2: 500 RON
Premiul 3: 300 RON

Diplomă de participare pentru toți participanții la concurs

Căștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului The BIM Challenge, pe data de 03 septembrie 2024. Pentru a participa la concurs, trebuie să te înscrii la The BIM Challenge până pe 10 august.

Înscrie-te la concursul CELCO

Click or drag a file to this area to upload.
Dacă proiectul tău are mai mult de 50MB, lasă mai jos link-ul de pe WeTransfer.

Link-uri utile

1. Curs Allplan – Primii pași în BIM: Cursul conține și un modul FAQ, Întrebări Frecvente, acolo unde am inclus răspunsuri pentru cele mai uzuale probleme.
2. Curs Structură de Clădire
3. Creare Axe Ortogonale
4. Curs Plan de Acoperiș
5. Indicatorul de costuri în Allplan

6. RECOMANDAREA (UE) 2016/1318 din 29 iulie 2016 privind orientările pentru promovarea clădirilor al căror consum de energie este aproape egal cu zero, precum și cele mai bune practici pentru a asigura faptul că, până în 2020, toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero

7. Fișe tehnice produse CELCO

Asistenții CELCO există în mod implicit în Allplan 2024. Pentru versiunea 2023, puteti să îi încărcați folosind următoarele proceduri:

8. Biblioteca BIM CELCO
9. Link tutorial video CELCO
10. Link procedura asistenți CELCO

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați echipa organizatoare la adresa de email monica.amuza@allbim.net

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter

Primești pe e-mail doar ce te interesează

22 - 23 APRILIE

BUILD THE FUTURE ALLPLAN SUMMIT

Un eveniment online gratuit pentru profesioniștii din domeniul AEC

Software în ofertă

Este timpul să lucrezi cu cea mai nouă versiune Allplan. Alege una din ofertele la upgrade sau la licențe permanente. Până pe 15 decembrie.