DEWA Tower Featured Image min

DEWA Concentrated Solar Power Tower

DEWA Concentrated Solar Power Tower, cu o capacitate de stocare de 100MWh, este parte integrantă a celui mai mare parc solar din lume, aflat la 50km de Dubai și va fi cea mai înaltă construcție de tip CSP (Concetrated Solar Power) realizată până acum. Parcul solar va reduce emisiile de carbon cu până la 1.6 milioane de tone anual.

Proiectul se remarcă prin nivelul ridicat al detaliilor tehnice […]. Ceea ce l-a scos în evidență a fost colaborarea între partenerii de proiect și planificarea execuției – ridicarea turnului, interacțiunea cu structura de beton, încărcările din vânt sau seism. [Juriu SCIA User Contest 2020]

Turnul de captare a energiei solare este alcătuit din două unități principale. Prima este o unitate cu înălțimea de 222 de metri realizată din beton care are rol de suport pentru cel de-al doilea sector cu înălțimea de 38 metri reprezentat de un MSR (Molten Salt Receiver). ALLCONS Industry a fost responsabilă cu proiectarea celui de-al doilea sector (MSR) – 900 tone de oțel structural.

DEWA Concentrated Solar Power Tower este câștigătorul SCIA User Contest 2020 – Premiul Juriului

Modelarea turnului

Pentru a putea lua în calcul și a evalua toate încărcările, condițiile seismice ale amplasamentului și instabilitățile aerodinamice a fost necesară modelarea întregului turn. Suporturile de la baza turnului au fost modelate precum constante de resort, considerând rigiditatea acestora echivalentă cu cea a piloților de beton prevăzuți în ca sistem de fundare. Pentru realizarea combinațiilor și verificărilor structurale au fost utilizate standardele IBC.

Pe parcursul procesului de proiectare, rezultatele obținute cu SCIA Engineer au fost comparate cu rezultatele obținute din verificările paralele realizate de compania spaniolă EA, care s-a ocupat de realizarea detaliilor de execuție pentru elementele din beton armat. Încărcările statice prin care s-au echivalat efectele turbionare au fost comparate cu masurători la scară în tunelul de vânt efectuate de către Universitatea din Zhejiang pentru confirmarea gradului de siguranță al clădirii.

Structura MSR va fi montată la nivelul terenului și apoi va fi așezată pe poziție la partea superioară a turnului de beton. De aceea s-a decis realizarea unui model analitic paralel unde punctele de ridicare au fost modelate cu resorturi neliniare și discutate, pentru validarea comportării, cu o companie de specialitate din Italia – Fagioli.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *