Moldova în era digitală | De la CAD 2D la primul proiect BIM de infrastructură

În inima Europei de Est, un proiect major de infrastructură din Moldova deschide noi perspective, atât pe șantier, cât și în biroul de proiectare. Vorbim despre proiectul M1 – Petricani, la nord-vest de Chișinău, care vizează reamenajarea a două noduri rutiere cheie pentru a optimiza conectivitatea între localități și rutele principale de transport, îmbunătățind mobilitatea și siguranța în trafic. În plus, soluția propusă va accelera transportul de mărfuri și pasageri și va reduce poluarea prin eliminarea traficului staționar în intersecții.

Este un proiect pionier pentru infrastructura rutieră a Moldovei, fiind primul în care Administrația de Stat a Drumurilor a formulat cerințe BIM, stabilind un nou standard pentru proiectele viitoare.

Contextul proiectului

În ianuarie 2023, acest proiect a început cu un studiu de fezabilitate care determină viabilitatea reamenajării a două intersecții rutiere la nivel, controlate de semafoare, transformându-le într-o intersecție denivelată.

În urma licitației câștigate a început colaborarea dintre INJPROIECT și Administrația de Stat a Drumurilor, cu susținerea specialiștilor din Universitatea Tehnică din Moldova și din ALLBIM NET, studiul de fezabilitate urmând a se finaliza în mai 2024.

S12 Case Study V2 copy min
© INJPROIECT Chisinau

Soluția propusă va elimina mai multe parcări și benzi pe care adesea traficul este staționar pentru a integra posibilitatea de a vira direct la stânga. Intersecția denivelată va fluidiza traficul rutier și va face zona accesibilă pentru pietoni și cicliști, îmbunătățind calitatea aerului în zonă și reducând riscul de accidente.

Propunerile vizează îmbunătățirea rețelei de drumuri în puncte critice unde congestiile și problemele legate de siguranța în trafic au fost de mult timp prevalente. Mai mult, va ajuta la îmbunătățirea accesului dinspre localitățile adiacente la arterele principale de transport, accelerând astfel fluxurile de transport, reducând timpul de călătorie și scăzând costurile pentru transportul de mărfuri și pasageri.

Un beneficiu remarcabil este reducerea poluării aerului datorată minimizării emisiilor vehiculelor care traversează intersecția, contribuind la o dezvoltare durabilă.

Unicitatea proiectului constă în utilizarea în premieră a BIM (Building Information Modelling) pentru infrastructura din Moldova. Modelele detaliate cu caracteristici specifice au fost coordonate pe platforma CDE Bimplus și a fost utilizat inclusiv noul format IFC4.3 specific proiectelor de infrastructură.

Implementarea BIM

Proiectul de lângă Chișinău a fost realizat în mare parte în Allplan cu modulul Road și în Allplan Bridge, soft-uri alese în primul rând pentru gama de funcții extinse destinate modelării parametrice 3D. Acestea au fost instrumentale în crearea de modele parametrice pentru infrastructură, permițând reconfigurări ulterioare. Ușurința de utilizare și învățare a programelor a facilitat un proces BIM orientat către performanță, care s-a dovedit indispensabil pe tot parcursul proiectării.

Instrumentele Allplan au simplificat definirea modelelor 3D pentru întreaga infranstructură și gestionarea lor eficientă, asigurând că proiectul respectă atât standardul EN ISO 19650, cât și formatul specific infrastructurii IFC4.3. Allplan Bridge a fost deosebit de util pentru integrarea podului modelat parametric pe axa unică a drumului, menținând variabilele și atributele parametrice asociate elementelor.

Integrarea Bimplus a fost un alt pas semnificativ, facilitând managementul de proiect, colaborarea între specialiști și comunicarea cu beneficiarul. Fluxurile de lucru au fost optimizate cu opțiunea Issue Manager din Bimplus, echipa putând gestiona eficient proiectul pe parcursul tuturor etapelor. 

bim model

Avantajele BIM

în proiectele de infrastructură

Proiecte mai bine coordonate

Poți vizualiza un proiect în 3D sau 4D (luând în considerare timpul), iar coordonarea acestuia se face pe un singur modelul care include nu numai geometria fiecărei părți componente, ci și informațiile (atributele) atașate acestora.

Detecție rapidă a coliziunilor

Într-un model BIM detecția și rezolvarea conflictelor încă din faza de proiectare este mult mai rapidă și previne costuri suplimentare

Integrarea datelor și interoperabilitate

BIM presupune integrarea unui set vast de informații (coordonate geospațiale, atribute specifice fiecărei componente, costuri, ș.a.) într-un model unificat. Iar această bază de date simplifică schimbul de informații între toți cei interesați.

Estimarea costurilor

Adăugând atribute de preț componentelor unui model poți vedea aproape instantaneu care sunt consecințele schimbării oricăror parametri.

Colaborare eficientă

Un model unic 3D, încărcat pe o platformă CDE (Common Data Environment) garantează că întreaga echipă lucrează cu aceleași date, reducând erorile, crescând transparența și îmbunătățind comunicarea.

Planificarea din timp a execuției

În proiectele BIM de infrastructură timpul este a patra dimensiune care face posibilă planificarea procesului de execuție. Cu un calendar de execuție clar se optimizează alocarea resurselor și se pot respecta termenele stabilite.

Build the Future Allplan Summit

Proiectul din Moldova a fost unul din studiile de caz prezentate la Build the Future Allplan Summit, evenimentul virtual ce a reunit experți din industria AEC din 12 țări. Evenimentul s-a axat pe prezentarea ultimelor inovații digitale din domeniu și a strategiei ALLPLAN pe următorii ani.

Studiul de caz a fost selectat pentru a evidenția cum Allplan poate contribui la dezvoltarea unei infrastructuri mai eficiente, sustenabile și avansate tehnologic. Urmărește înregistrarea de mai jos și află mai multe despre viziunea ambițioasă și provocările întâlnite în acest proiect, dar și despre potențialul BIM în realizarea proiectelor de infrastructură la scară largă.

Înregistrările sesiunilor din Build the Future Allplan Summit vor fi disponibile gratuit până pe 31 mai 2024. Ai acum acces la 29 de prezentări din categoriile Future of DESIGN TO BUILD, Architectural Design, Engineering Design și Construction Planning. Dacă vrei să revezi unele prezentări sau să le urmărești pe cele la care nu ai ajuns, ai această oportunitate. 

Deschizând calea pentru viitor

Acest proiect, cu utilizarea în premieră a BIM, nu este doar o reconfigurare a unei intersecții, ci mai degrabă calea către un viitor interconectat și eficient. Proiectul este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele și creează în același timp un precedent pentru proiectele viitoare, demonstrând puterea soluțiilor software inovatoare de a construi o lume mai conectată și mai durabilă.

Dacă dorești să explorezi potențialul Allplan în propriile tale proiecte, descarcă un trial gratuit timp de 14 zile și descoperă cum te poate ajuta să lucrezi mai eficient de la concept la execuție.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter

Primești pe e-mail doar ce te interesează

22 - 23 APRILIE

BUILD THE FUTURE ALLPLAN SUMMIT

Un eveniment online gratuit pentru profesioniștii din domeniul AEC

Software în ofertă

Este timpul să lucrezi cu cea mai nouă versiune Allplan. Alege una din ofertele la upgrade sau la licențe permanente. Până pe 15 decembrie.