SCIA Engineer | BIM, interoperabilitate și colaborare

SCIA Engineer asigură schimbul transparent de date și de modele cu ceilalți parteneri de proiect, prin legătura bidirecțională puternică cu Allplan, Revit și Tekla Structures, IFC sau cu alte plug-inuri Open BIM.

SCIA Engineer BIM si colaborare Format SAF min

1

SCHIMB DE MODELE CU ALTE PROGRAME CAE

SAF este un format neutru, bazat pe MS Excel care îmbunătățește colaborarea dintre inginerii structuriști și le permite să transfere ușor modele de analiză între diferite soft-uri de analiză. Este un format practic, simplu, creat pentru a fi folosit în activitățile de zi cu zi. Original o inițiativă a grupului Nemetschek, formatul deschis SAF a fost deja implementat sau e în curs de implementare de mulți dezvoltatori de software: SCIA, Graphisoft, ALLPLAN, RISA, FRILO, StruSoft, AxisVM, Dlubal, SOFiSTiK și LiraLand.

Proiectul SAF a început în 2017 pentru a îmbunătăți modul de lucru colaborativ între inginerii de structură prin crearea unui format de schimb deschis, transparent și ușor de utilizat pentru modelele analitice. SCIA conduce acest proiect pentru a se asigura de progresul în domeniu și se ocupă de toată documentația și de coordonarea implementării acestuia. Formatul este deschis și accesibil oricui pentru a-l utiliza, pentru a propune modificări și a raporta probleme.

Avantajele utilizării SAF

icon

Accesibilitate

Poți utiliza acest format pentru a crea modele în Excel și a le importa în software-ul tău de analiză. Îl poți folosi pentru a modifica un model existent: doar exportă în acest format SAF, ajustează fișierul Excel după preferințele tale și importă-l din nou. Structura fișierului Excel este foarte ușor de înțeles și este descrisă în detaliu în documentațiile online menționate mai sus.

icon

Flexibilitate

Formatul este deschis și gestionat de SCIA ca parte a grupului Nemetschek. Toată lumea se poate alătura și discuta despre format. Schimbările sau propunerile noi sunt discutate online între toți participanții. Aceasta oferă o modalitate foarte rapidă și eficientă de a merge mai departe cu acest format.

icon

BIM

Formatul permite o tranziție fină a modelelor către și de la inginerii structurali. Poate fi folosit și pentru a actualiza modele cu modificări și este creat având în permanență în vedere procesul BIM.

solutionis revit

2

LEGĂTURĂ BIDIRECȚIONALĂ CU REVIT

Link Revit

SCIA Engineer este o soluție puternică nu numai pentru analiza structurală în sine, dar oferă și opțiuni extinse de interoperabilitate. Există diferite tipuri de opțiuni pe care le putem împărți în două categorii – Open BIM și Closed BIM. Open BIM se bazează pe schimbul de date prin formatul IFC, în timp ce Closed BIM se bazează pe legături de proprietate cu alte programe informatice. Un exemplu de Closed BIM este legătura Revit. Această legătură permite transferul unui model 3D între Revit și SCIA Engineer. Poți transfera:

 • Toate tipurile de geometrie și materiale: plăci, pardoseli, pereți, shell, grinzi, stâlpi și contravântuiri într-o varietate de materiale
 • Elemente analitice: reazeme, articulații, încărcări și combinații de încărcări
 • Rezultate înapoi în Revit: deformări, tensiuni și reacțiuni la capătul grinzii
 • Toate modificările sunt urmărite și evidențiate, astfel încât să poți vedea cu ușurință editările care provin de la celălalt software folosit

Lucrul cu link-ul este ușor. Trebuie doar să instalezi plugin-ul în Revit. Odată instalat, îl poți folosi. Link-ul este întotdeauna compatibil cu ultimele două versiuni ale versiunilor majore ale SCIA Engineer și Revit. Link-ul este bidirecțional, astfel încât să îți poți actualiza modelul din ambele părți. Ai opțiunea de a face un transfer direct al modelului sau de a transfera printr-un export de fișiere. Avantajul transferului direct este că poți lucra cu modelul în Revit și SCIA Engineer simultan și îl poți actualiza atunci când este necesar. Pe de altă parte, avantajul exportului de fișiere este că poți trimite modelul tău unui partener de proiecte care are experiență în utilizarea celeilalte aplicații.

Poți selecta ce standard național este utilizat în SCIA Engineer pentru materiale și secțiuni transversale. Alegerea ta este respectată în timpul transferului în cartografierea materialelor și a secțiunilor transversale. Link-ul te ajută să creezi cu ușurință maparea între materialele utilizate în proiectul Revit și în proiectul SCIA Engineer. Același lucru se aplică secțiunilor transversale în care este creat tabelul de mapare predefinit. Acest tabel de cartografiere conține profile de oțel. Profilurile parametrice trebuie mapate din cauza diferitelor dimensiuni. Când creezi tabelul de mapare, acesta este salvat împreună cu proiectul.

solutions telka

3

LEGĂTURĂ BI-DIRECȚIONALĂ CU TEKLA STRUCTURES

Interoperabilitate TEKLA

SCIA și Tekla fac parte din inițiativa OpenBIM a alianței buildingSMART și promovează IFC ca format preferat pentru schimbul de date al modelelor structurale 3D. În plus, SCIA Engineer oferă o legătură bidirecțională care ușurează schimbul de modele din oțel.

Structurile și componentele din oțel pot fi modelate cu ușurință în SCIA Engineer, analizate și optimizate, apoi trimise la Tekla pentru documentație și detaliile finale. În mod invers, modelele create în Tekla pot fi transferate către SCIA, unde designul poate fi optimizat și apoi trimis înapoi la Tekla pentru documentația finală. Poți transfera:

 • elemente 1D și 2D
 • constrângeri / reazeme
 • articulații și noduri rigide
 • export de armătură pentru grinzi și stâlpi (armătură definita de utilizator, armătură convertită și bare libere) de la SCIA Engineer către Tekla
 • export de armătură 2D de la SCIA Engineer către Tekla
 • Import de armături pentru grinzi și stâlpi de la Tekla către SCIA Engineer
 • Importul secțiunilor transversale pereche de la Tekla către SCIA Engineer

Lucrul cu linkul este ușor. Trebuie doar să instalezi plugin-ul în Tekla Structures. Odată instalat, îl poți folosi. Link-ul este întotdeauna compatibil cu ultimele două versiuni ale versiunilor majore ale SCIA Engineer și Tekla Structures. Legătura este bidirecțională, astfel încât să îți poți actualiza modelul din ambele părți. Ai opțiunea de a face un transfer direct al modelului sau de a transfera printr-un export de fișiere. Avantajul transferului direct este că poți lucra cu modelul în Tekla Structures și SCIA Engineer simultan și îl poți actualiza atunci când este necesar. Pe de altă parte, avantajul exportului de fișiere este că poți trimite modelul tău partenerului de proiect care are experiență în utilizarea celeilalte aplicații.

O caracteristică generală și un avantaj al link-ului este că poți transfera întregul model sau doar o parte selectată. Prin urmare, poți avea mai multe modele analitice pentru o singură structură, de ex. o piesă de oțel, o piesă de beton etc. Poți urmări progresul transferului într-o fereastră de dialog în care vezi ce elemente au fost transferate. La sfârșitul transferului, poți afișa raportul de transfer complet și îl poți salva.

Poți selecta ce standard național este utilizat în SCIA Engineer pentru materiale și secțiuni transversale. Alegerea ta este respectată în timpul transferului în cartografierea materialelor și a secțiunilor transversale. Link-ul te ajută să creezi cu ușurință maparea între materialele utilizate în proiectul Tekla Structures și în proiectul SCIA Engineer. Același lucru se aplică secțiunilor transversale în care este creat tabelul de mapare predefinit. Acest tabel de cartografiere conține profile de oțel. Profilele parametrice trebuie mapate din cauza diferitelor dimensiuni. Când creezi tabelul de mapare, acesta este salvat împreună cu proiectul.

csm 08 Statische Berechnung 1 d799261c9e

4

ROUNDTRIP ÎNTRE SCIA ENGINEER ȘI ALLPLAN

SCIA Autoconverter

SCIA AutoConverter reprezinta o revoluție în domeniu, permițând efectiv inginerilor să se alăture unui proces OpenBIM. Este o aplicație unică, care ajută inginerul structural să convertească automat orice model structural provenit de la orice model CAD într-un model de analiză într-un flux de lucru OpenBIM utilizând un proces automat controlat. Sarcinile obositoare și deranjante sunt evitate, iar inginerii structurali își recâștigă o cantitate considerabilă de timp pentru a efectua alte lucrări. Ajustările făcute modelului structural sunt actualizate automat la modelul de analiză aferent fără pierderea datelor de analiză suplimentare create în instrumentul de analiză, cum ar fi încărcările.

BIM SUPERIOR - Integrarea completă a inginerilor în BIM

Inginerii structurali și cei care modelează pot colabora eficient într-un flux de lucru OpenBIM ușor de utilizat. O aplicație bazată pe cloud permite inginerilor să convertească rapid modele structurale 3D din orice software CAD în modele de analiză de înaltă calitate.

AUTOMATIZARE - Economisești timp, elimini remodelarea

Convertește automat orice model structural 3D într-un model de analiză precis și de înaltă calitate, fără a fi nevoie de o remodelare care necesită timp și de a reintroduce datele de la zero.

CONTROL - Inginerii controlează modelul de analiză

Ai control deplin asupra generării modelului de analiză. Folosind fluxul de lucru simplu încorporat, verifică și validează modelul și produ în cel mai scurt timp un model de analiză în care poți avea încredere.

COLABORARE - Gestionare ușoară a reviziilor

Colaborarea între discipline este încurajată printr-o platformă de management și stocare în cloud. Modificările aduse modelului structural sunt actualizate automat în modelul de analiză, fără pierderi de date de analiză. Modificările în modelul de analiză sunt vizibile în modelul structural. Platforma este susținută de Allplan Bimplus.

solutions ifc

5

FLUX DE LUCRU OPENBIM PERFECT

IFC 2x3 și IFC 4 support

În calitate de co-fondator al programului OpenBIM, SCIA Engineer a fost primul software de analiză structurală care a implementat suport pentru import și export pentru formatul IFC 2×3. Acum este posibil să faceți schimb de date utilizând fișiere IFC (Industry Foundation Class) cu peste 150 de instrumente BIM diferite, făcând din fluxul de lucru OpenBIM cea mai robustă și flexibilă soluție de interoperabilitate de pe piață.

OpenBIM este o abordare progresivă, pregătită pentru viitor, a colaborării AEC. Ajută la conectarea părților interesate, cum ar fi vânzătorii de software, utilizatorii de software (arhitecți, ingineri și constructori), precum și clienții/proprietarii pentru a crea împreună construcții surprinzătoare. OpenBIM asigură transparența fluxului de lucru, longevitatea și accesibilitatea datelor pentru structurile construite.

solutions grasshopper

6

MODELARE PARAMETRICĂ RAȚIONALIZATĂ

Rhino3D și Grasshopper

Koala este o componentă Grasshopper pentru a conecta Grasshopper cu SCIA Engineer pentru proiectare parametrică/generativă. Folosește geometria Grasshopper și produce un XML SCIA Engineer cu datele corespunzătoare.

Acest flux de lucru emergent, în special în rândul designerilor de înaltă clasă, utilizează Rhino și Grasshopper pentru a crea o geometrie complexă. Există mai multe moduri prin care aceste date pot fi conectate cu ușurință în SCIA Engineer:

 • Geometriile 3D complexe pot fi importate în SCIA Engineer, unde pot fi ușor convertite în elemente analitice, încărcate, analizate și proiectate.
 • Ieșirea bazată pe text de la Rhino poate fi copiată și inserată în tabelele SCIA pentru generarea automată a modelului. Acest lucru poate fi făcut mai eficient prin utilizarea XML.

Hotline Short Webinars

Am creat această serie de webinarii pentru a ne întâlni cu utilizatorii programelor noastre și a discuta cele mai frecvente întrebări venite pe linia de Suport. Rezolvările au fost demonstrate live, direct în aplicație, iar acest format este unul dintre cele mai apreciate de către clienții noștri, în urma feedback-ului primit.

Vezi aici Hotline Short Webinars SCIA Engineer:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Înscrie-te la newsletter

Primești pe e-mail doar ce te interesează