Serpentine Gallery Pavilion 2014

SERPENTINE este unul dintre cele mai cunoscute centre de artă contemporană din Londra. Pe lângă activitatea galeriilor permanente (Serpentine Gallery și Serpentine Sackler Gallery), centrul este renumit pentru pavilionul de vară, care este an de an proiectat de unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți din lume  Pavilioanele funcționează timp de 3 luni în Kensington Gardens ca spații culturale și de socializare flexibile și multifuncționale.

The 2014 Pavilion was a semi-translucent, cylindrical structure that resembled a shell and rested on large quarry stones. [Serpentine] 

Serpentine Gallery Pavilion 2014 este proiectul arhitectului chilian Smiljan Radić, realizat împreună cu AECOM pentru structura de rezistență, de la concept până la execuție. Acest pavilion este o interpretare contemporană a obiectelor arhitecturale extravagante, în stil romantic, ridicate în parcurile și marile grădini între secolul al XVI-lea și secolul al XIX-lea. La baza acestuia au stat două sculpturi create de către arhitect, intenția fiind de a reproduce caracterul fragil și casant al hârtiei (papier-mâché) și de a obține în același timp juxtapunerea întunericului și a luminii prin anvelopa clădirii. 

aecom serpentine2014 webimage4
aecom serpentine2014 webimage5

Structură

Piesa centrală a proiectului a fost inserția unei foi semitransparente (13mm) din polimeri armați cu fibră de sticlă și inserții de nisip (PAFSIN) peste cadrele metalice aparente cu rolul de îmbina imaginea arhitecturală de butaforie în ruină cu funcționalitatea structurii metalice.

Efectul de cochilie sprijinită direct pe roci de gresie a fost realizat prin proiectarea cadrelor fixe cu SCIA Engineer având în vedere controlul deplasărilor pentru a permite placarea stâlpilor de oțel cu gresie.

Provocările procesului de proiectare au provenit din controlul comportării membranei de PAFSIN și a impactului acesteia asupra comportării cadrelor metalice. De altfel, toată seria de pavilioane temporare se evidențiază prin materialele neconvenționale utilizate. Anvelopa din PAFSIN a fost importată ca element de tip membrană în SCIA Engineer utilizând un script specific. După definirea geometriei finale, membrana a fost contractată pentru fabricare de către un contractor specializat în PAFSIN, Optima, care a livrat informațiile necesare execuției.

Beneficiar: Serpentine Gallery Trust
Arhitect: Smiljan Radić
Contractor General: Stage One
Inginerie: AECOM
Perioada de execuție: Mai – Iunie 2014 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înscrie-te la newsletter

Primești pe e-mail doar ce te interesează

22 - 23 APRILIE

BUILD THE FUTURE ALLPLAN SUMMIT

Un eveniment online gratuit pentru profesioniștii din domeniul AEC

Software în ofertă

Este timpul să lucrezi cu cea mai nouă versiune Allplan. Alege una din ofertele la upgrade sau la licențe permanente. Până pe 15 decembrie.